CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, TBMM’de kabul edilen İklim Kanunu Teklifinin 20’nci maddesi üzerine söz aldı. İklim Kanunu’nu yıllardır hazırlığı yapıldığını ancak katılımcı ve kapsayıcı olmadığını ifade eden CHP’li Sarı, şunları söyledi:
“Karbon salınımının azaltılması için uzun yıllardır bizler de bir kanunun hazırlanmasının zorunluluğunu dile getiriyorduk fakat hazırlanan kanun teklifi ne yazık ki katılımcı ve kapsayıcı olmamıştır. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla Saray’da hazırlanan, sivil toplum örgütlerini, sendikaları, yerel yönetimleri, vatandaşı muhatap almayan bu kanun teklifinin ne yazık ki sağlıklı sonuçlar doğurmayacağını buradan bir defa daha vurgulamak istiyorum.
“YANDAŞ SERMAYENİN HAKLARI KORUNUYOR”
Kapsadığı tek bir kesim var, sermayedar sahibi olan yandaşlarınız. Küçük ölçekli sanayi tesislerine, çiftçilerimize yeşil dönüşüm sürecinde koruyucu tedbirler alınmamış, destekler açıklanmamıştır. Üreticinin sekteye uğramadığı, çalışan emekçinin haklarının korunduğu bir şekilde düzenleme yapılması gerekirken ne yazık ki sizler küçük üreticiyi, çalışanlarımızı, emekçilerimizi, çiftçilerimizi unutmuş durumdasınız. Tek derdiniz var, yandaş sermayenizin haklarını, hukukunu koruyabilmek. Her şeyden önce doğamıza sahip çıkmalıyız.”
“MİRASYEDİ EVLAT OLMAYIN”
“Biz doğayı yalnızca üzerinde yaşadığımız bir toprak parçası olarak görmüyoruz” diyen CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, şöyle devam etti:
“Atalarımızdan miras, geleceğimize emanet olarak görüyoruz. Mirasyedi evlat gibi topraklarımızı, havamızı, suyumuzu satamazsınız. Kuzey Kafkasya efsanelerinde Çerkes kahramanları ormana baltayla değil, saygıyla girerdi. Ağaç kesilmeden önce izin alınır, suya adım atmadan önce selam verilirdi. Çünkü Çerkesler bilirdi doğa bir sessizlik değil, bir dildir. Ormanı yandığında değil, yeşilken korumalıyız. Nehri kuruduğunda değil, akarken sevmeliyiz. Buğdayı biçtiğimizde değil, ektiğimizde şükretmeliyiz. Doğayı korumak sadece gelecek kuşaklara bırakılacak bir miras değil, atalarımıza olan borcumuzdur. Biz bu toprağın sahibi değil, emanetçileriyiz, bunu unutmamalıyız.
“BİZİ DİNLEMİYORSANIZ DOĞAYI DİNLEYİN”
Unutmayın, bir ağaç susabilir ama ölmeden önce her şeyi anlatır. Bir nehir kuruyabilir ama çekilmeden önce hepimizi uyarır. İklim krizi doğanın bize çok ciddi bir uyarısıdır. Bu uyarıya kulak vermek ve bu iklim kanunu teklifini Meclisimizde sağlıklı bir şekilde görüşmek zorundayız. Az sonra kollarını bu kanun teklifini kabul etmek için havaya kaldıracak milletvekillerine sesleniyorum: Bizleri dinlemiyorsanız sustuğunu sandığınız ağaçları dinleyin. Kuruyan, her geçen gün zehirlenen nehirlerimizi, göllerimizi, derelerimizi dinleyin.”
CHP’li Sarı konuşmasında, Balıkesir’den örnekler vererek şunları söyledi:
“Ben bu isyanı memleketim Balıkesir'de görüyorum, Kepsut'unda, Gönen'in akarsularında, Manyas'ta, Kuş Gölü'nde, Bandırma'da, Edremit'te, Ayvalık'ta, Burhaniye'de kirlenen denizlerimizde; Sındırgı'da, İvrindi'de, Altıeylül'de, Bigadiç'te, Kaz Dağları'nda, Madra Dağı'nda, Ulus Dağı'nda altın, gümüş, bakır gibi birçok maden için ağaçlarımızı katlettiğinizde görüyorum. ‘İklim kanunu’ diye burada kabul etmek için kollarınızı sıvadığınız bu teklifle iklim krizinin tüm çıplaklığıyla insanlığı uyardığı bir çağda siz Türkiye'yi çevre, insan sağlığı ve doğa mücadelesinde arka saflara sürüklüyorsunuz.
23 YILLIK AKP BİLANÇOSU
Çünkü güzel ülkemizi, verimli topraklarımızı, cennet doğamızı, doğal yaşamı 23 yıldır düşmanca politikalarınızla adım adım çöküşe sürüklediniz hem de göz göre göre. 23 yıllık iktidarınızda 3,5 milyon hektar tarım arazisi yok oldu. Toprağına, havasına, suyuna sahip çıkmayan bu kanun teklifini Meclisten geçirmek uğruna kollarınızı havaya kaldıracaksınız el birliğiyle. Ne için? Rant uğruna. Bir zamanlar bereketin simgesi olan topraklarımızı talana, hoyratlığa kurban edeceksiniz. Tarih sizi bu utançla yargılayacak. Toprağına sahip çıkmayan, vatanına sahip çıkamaz. Toprak ana ağlarsa hiçbir evlat huzur bulamaz. 23 yıldır vatan topraklarının anasını ağlattınız.”
“Karbon salınımının azaltılması için uzun süredir bir yasal düzenleme ihtiyacını dile getiriyoruz. Ancak bu teklif, ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hazırlanmış, ne sivil toplumun ne yerel yönetimlerin ne de vatandaşın sesi duyulmuştur. Yine yandaşların çıkarları gözetilmiş, küçük üretici, çiftçi, emekçi unutulmuştur.”
“KARBON TACİRLİĞİ YAPMAYA GELDİNİZ”
Kanun teklifinin iklim krizine çözüm değil, sermaye için kâr fırsatı yaratma amacında olduğunu belirten Sarı:
“Bu teklif doğayı korumuyor. Karbon salımını metalaştıran, alınıp satılabilir bir ticaret nesnesine çeviren bir anlayışla hazırlanmış. Emisyon borsası kurarak doğayı kirletmenin bedelini paraya çevireceksiniz. ‘Paran kadar kirlet’ anlayışıyla vicdanı yok sayıyorsunuz.”
“İKLİM DEĞİL, SERMAYE KRİZİNİ ÇÖZME PLANI”
Sarı konuşmasının sonunda iktidarı sert ifadelerle eleştirerek şunları söyledi:
“Bu yasa teklifinin özünde iklim krizini çözmek yok, sermayenin krizine çare bulmak var. Orman Kanunu, Su Kanunu, Tarım Kanunu gibi temel düzenlemeler bir bütün içinde ele alınmadan doğa korunamaz. İstanbul Havalimanı için 13 milyon, Kaz Dağları’nda 200 bin, Akbelen’de 65 bin ağaç kestiniz. Gözünüz doymadı, hırsınız bitmedi.”
“Toprağa sahip çıkmayan, vatanına da sahip çıkamaz. Toprak ana ağlarsa hiçbir evlat huzur bulamaz. Yirmi üç yıldır vatan topraklarının anasını ağlattınız. Bu teklif, doğayı satan bir zihniyetin ürünüdür. Tarih sizi bu utançla yargılayacak.”
Yorumlar